Hıdır Geviş ‘Yeni Medyayı’ anlattı

Sosyal medya konusundaki çalışmalarıyla dikkat çeken gazeteci Hıdır Geviş, internet ve buna bağlı olarak gelişen sosyal medyanın özgürlük alanının genişliğinin medyayı değişime zorladığını belirterek, artık yurttaş gazeteciliği ile gerçeklerin gizlenmesi imkanının kalmadığını söyledi. Bu sürecin Türkiye’yi ve dünyayı önemli bir yere götürdüğünü belirten Geviş, “Bu süreçte toplum daha açık olacak, devletler de şeffaflaşacak, şeffaflaşmak zorunda kalacak” dedi.

Aktif İnternet Medyası Derneği’nin (AKİMED) davetlisi olarak Ördekli Kültür Merkezi’nde katılımcılarla sıcak bir atmosferde söyleşi yapan Hıdır Geviş, yeni medya konusunda önemli konulara değindi.

“Yeni Medya Geleneksel Medyayı Nasıl Zorluyor” konusunda görüş ve deneyimlerini paylaşan Geviş, internet sayesinde artık saklanamaz gerçeklerin herkesle paylaşılabildiğine dikkat çekti. Sosyal medyanın geniş bir özgürlük alanı olduğunu, insanlara kendini ifade etme imkanı verdiğini anlatan Geviş, bunun da “belli klişelerle hareket eden ve kibirli davranan” geleneksel medyayı zorladığını söyledi.

“SOSYAL AĞLARDA HERKES EŞİT”

Sosyal ağların herkesin eşitlendiği, hiyerarşinin ortadan kalktığı bir alan olduğunun altını çizen Geviş, “Açıklık insanları daha doğru olmaya, ahlaki davranmaya zorluyor. İnsanlar bu ortamlarda birbirlerine daha saygılı olmaya çalışıyorlar” dedi. İnternet medyasındaki gelişim bu hızla devam ederken yeni bir ahlakı da beraberinde getirdiğini dile getiren Geviş, şunları söyledi:

“Bu yolla birbirimize güvenmeyi öğreniyoruz. Bir kültür, yardım ve güven ahlakı oluşuyor aynı zamanda. Bu süreçte yanlış şeyler, manüplasyon, dezenformasyon ve yalan da oluyor. Ancak bunlar çok kolay deşifre olur ve orada biter bunu yapan.İleride bilim insanları, psikologlar, sosyologlar twitter davranış kültürünü yazacak belki de. Çünkü herşey kendi kültürünü de yaratıyor.”

SORUNLARI DOĞRUDANDİLE GETİRME İMKANI

Twitter ortamının yurttaşlara sorunlarını doğrudan dile getirme ve çözüm isteme imkanı verdiğini kaydeden Hıdır Geviş, “Artık birçok şeyin dile getirilmesini önemli insanlardan beklemeyin. Siz de önemlisiniz. Özgün içerikler oluşturursanız sizi takip ederler. Burası özgür bir alan herşeyi yapabilirsiniz. Öyle paraya pula gerek yok birşeyler yapmak için” dedi.

Sosyal medyanın dünyadaki değişimlerde önemli rol oynadığını bunun en somut örneğinin Mısır’daki halk ayaklanması olduğunu anlatan Geviş, “Bu sayede farklı kesimlerden insanlar aynı amaç için bir araya gelebiliyor. Geçmiş yüzyıl çok kötüydü, büyük savaşlar, olaylar oldu. Bu yüzyılda bunlar olmayacak. Çünkü sosyal medya var” diye konuştu.

İnsanların sosyal medyada özellikle bloglar sayesinde gözledikleri şeylerin haberlerini yapabildiğini, kendilerini ifade etme imkanı bulduğunu dile getiren Geviş, şöyle devam etti:

“Artık geçmişte olduğu gibi birşeyler yazabilmek, bir yayın organında çalışmak için merhalelerden geçmeniz gerekmiyor. Sosyal medyada kendinizi ifade etme imkanı bulabiliyorsunuz. Fotoğrafınızı videonuzu yayınlayıp satabiliyorsunuz. Bu alan sizi üretici hale getiriyor, yeteneklerinizi de başkalarına gösterme şansı veriyor. Sosyal medya kibirli geleneksel medyanın burnunu sürttü, klişelerini bozdu. Yeni medya sayesinde onlar da artık klişelerinin dışına çıkmak zorunda kalıyor. Onlar gerçeği vermezse biz varız gerçeği biz veririz. Biz sıradan insanlar olarak geleneksel medyadan daha güçlüyüz. Yeni medya, yurttaş medyası çıkar ağlarıyla köhneleşmiş geleneksel medyayı tehdit ediyor.”

YURTTAŞ GAZETECİLİĞİ ÖNEM KAZANIYOR

İnternet medyasının okuyucu ile interaktif bir ilişki imkanı da sağladığını sayfa sınırlaması olmadığını anlatan Geviş, “Geleneksel medyada yazılan ve ertesi gün basılan bir habere müdahale imkanınız yok. Ama internet üzerinde anında müdahil olma, yorum yapma şansınız var, interaktif bir ilişki başlıyor” dedi.

 

A Haber çalışanı gazeteci Hıdır Geviş, Ördekli Kültür Merkezi’nde sosyal medyayı anlattı.

Twitter’ın çok az sayıda insanın çalışıp yönettiği güçlü bir sosyal ağ olduğunu belirten Geviş, dünya genelinde 300 milyon dolayında Twitter kullanıcısı bulunduğunu, bu ortamda dünyanın her yerindeki gelişmeleri anında takip etme imkanı olduğunu dile getirdi.

Geleneksel medyanın da bu değişim sürecine ayak uydurabilmek için çalıştığını ifade eden Geviş, internet gazeteciliğinde yurttaş gazeteciliğinin önem kazanmaya başladığını bunu Türkiye’de ilk kendisinin uyguladığını söyledi. Geviş, Libya’daki ayaklanma sırasında mahsur kalan bir Türk’le temas kurarak Twitter üzerinden onun yaşadıklarını takipçileri ile paylaştığını anlattı. Geviş, “Artık herşey anında gelişiyor ve tüm dünyaya yayılıyor” dedi.

Yurttaş gazeteciliğine en iyi örneğin Kanada’daki Nowpublic.com isimli site olduğunu belirten Hıdır Geviş, “Bu site tamamen yurttaşlardan gelen haberlerle yayın yapıyor. Bir editoryal çalışma yapılıyor. İnsanlar sıradan insanların yaptığı haberleri daha sıcak ve güvenilir buluyorlar” diye konuştu.

Kategori: Haberler Tags: , , ,

Benzer Haberler:

İnternette herkes kendi markasını yaratabilir İnternette herkes kendi markasını yaratabilir
AKİMED’ten “Sosyal Medya İle Kişisel Pazarlama” semineri AKİMED’ten “Sosyal Medya İle Kişisel Pazarlama” semineri
Özcan Yazıcı: Twitter mükemmel bir haber kaynağı Özcan Yazıcı: Twitter mükemmel bir haber kaynağı
AKİMED 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi AKİMED 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi

Yorum Yazın

Yorum Gönder

© Bursa İnternet Gazetecileri Derneği. Tüm hakları saklıdır. XHTML / CSS Geçerli.
Design by Aelfric Lake.