Mesut Demir: “Bursa’da internet sitelerinin tirajı gazetelerin 30 katı”

BUİGDER Başkanı Mesut Demir, “Anlık ve hızlı habercilik ile öne çıkan internet gazeteciliği, gerek baskılı gazetelerin, gerekse televizyonculuğun bir bakıma ömrünü bitiriyor. Artık internet gazeteciliği revaçta” dedi.

TEKNOLOJİ HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Teknolojideki gelişim, bütün sektörlerde olduğu gibi medya sektöründe de kartların yeniden karılmasına neden oluyor. Bundan yaklaşık 10 yıl önce hayatımıza giren internet gazeteciliği, günümüzde geleneksel medya enstrümanları olan gazete, dergi ve televizyonun önüne geçmiş durumda. Vatandaş artık gelişmeleri internet gazetelerinden takip ediyor. Durum böyle olunca da gazeteler ve televizyonlar eski etkisini kaybediyor. Ancak, internet gazeteciliği hızla ilerlese de ortada bir yasa olmadığından dolayı tehlikeli sulara sürüklenmesi içten bile değil. İşte bu kötü senaryonun önünü kesmek için meslek örgütleri seslerini yükseltmeye başladı. Bunlardan biri de Bursa İnternet Gazetecileri Derneği (BUİGDER). AKİMED olarak 2011 yılında kurulan dernek, faaliyetlerini BUİGDER olarak sürdürüyor. Derneğin başkanlığını geçtiğimiz aylarda yapılan genel kurulda göreve gelen Mesut Demir yürütüyor. Mesut Demir, ekonomigazetesi.com’a internet gazeteciliğinin durumunu, sorunlarını, çözüm önerilerini ve BUİGDER’in faaliyetlerini anlattı. Türkiye’de ve Bursa’da internet gazeteciliğinin geçmişinin yaklaşık 20 yıla dayandığını kaydeden Demir, “Teknoloji öyle bir hızla ilerledi ki artık insanların gazete alıp okumadığı, her şeyi internet sitelerinden, cep telefonlarından, sosyal medyadan takip ettiği bir noktaya geldi. Bugün bir haber 4 dakikada eskiyor. Akşam televizyonda haberlerde gördüğünde ben bunu okuyalı kaç saat oldu diyorsun ve bakmak istemiyorsun. Kaldı ki ertesi gün gazetelerde hiç bakmıyorsun. Böyle bir duruma geldik” dedi.

HIZLI VE DOĞRU HABERCİLİK

Demir, internet gazeteciliğinin temelinin hızlı habercilik olduğunu dile getirerek, “Vatandaşlar gördüğü kazayı, yangını ya da herhangi bir olayı hemen çekiyor görüntülerini internet gazeteleriyle paylaşıyor. İnternet gazeteleri de bunu alıp haberleştirip anında yayınlayabiliyor. Bazen haber, itfaiye bile gelmeden yayınlanmış olabiliyor. Yani anlık ve hızlı habercilik, gerek baskılı gazetelerin, gerekse televizyonculuğun bir bakıma ömrünü bitiriyor. Artık internet gazeteciliği revaçta. Günümüzde 16 sayfalık bir gazetenin ortalama maliyeti 3,5 lira. Oysa bugün gazetelerin satış fiyatları 1,5 TL civarında. Gazetelerin tirajları da günden güne düşmeye devam ediyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ekonomik şartlar nedeniyle yavaş yavaş gazetelerin sonu geliyor diyebiliriz” diye konuştu.

REKLAMLAR DA İNTERNET MEDYASINDA

Demir, şöyle devam etti: “Bu hızlı gelişme, reklam verenlerin de dikkatinden kaçmıyor. En son yerel seçimlerde bunun bir örneğini gördük. Bugün bir firma reklam, tanıtım çalışması yapacağı zaman gazetelere televizyonlara değil daha çok internet gazetelerini ve sosyal medyayı tercih ediyor. Bursa’da günlük yayınlanan 12 gazetenin toplam tirajı 17 binin altına düştü. Oysa faaliyet gösteren yaklaşık 12 internet haber sitesinin 24 saatteki toplam tekil ziyaretçi sayısı 500 binin üzerinde. Yani dijital medya basılı medyanın yaklaşık 30 katı civarında tiraja sahip oldu. Reklam verenler bunu görüyor. Bugün bir internet sitesinde 1 ay boyunca verdiğiniz reklamın bedeli gazetede 1 günlük reklama eşit geliyor. İnternet gazetesinde 30 gün boyunca siz reklamınız milyonlarca kişiye ulaşıyor ama aynı paraya bir günlük gazeteye reklam verdiğinizde kaç kişiye satışı varsa o kadar kişiye ulaşıyorsunuz. Reklamda kişi başına erişim maliyetlerini basılı medya ile kıyasladığınızda şuan bedava sayılabilecek internet reklamcılığı yakın zamanda hak ettiği değere ulaşacak ve hızla yükselecektir.”

İNTERNET YASASI ACİLEN ÇIKMALI

Mesut Demir, internet gazeteciliğinin en önemli sorununun bir yasası olmadığına dikkat çekerek, “Geleneksel basılı medya ile ilgili düzenlemeler 5187 sayılı Basın Yasası ile yapılmış, buna bağlı olarak gazetecilerin çalışma koşulları da 212 sayılı Basın İş Kanunu ile düzenlenmişti. Radyo ve televizyonlar ise Basın Yasası kapsamına alınmamış, bunlarla ilgili özel yasal düzenleme de 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun ile yapılmıştı. Bugün halen internet gazetecilerinin hiçbir hakkı ve hukuku bulunmuyor. Fiilen gazetecilik yapmalarına karşın, hukuken gazeteci sayılmıyor. 2012 yılında, internet gazetecilerinin yasal hakları ve sarı basın kartı alabilmeleri ile ilgili internet yasası TBMM’ye taşınmıştı. 2014 yılında ise TBMM’de Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Adalet Komisyonu Raporları’na internet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alınmasını sağlayacak olan ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, alt komisyonlarda kabul edilmesine karşın yasalaşmadan gündemden düştü. 2019 yılında bu yasanın hızlı bir şekilde çıkarılacağını düşünüyorum. Bu yasa çıkarıldığında internet medyalarında çalışan gazeteciler, hukuken ‘gazeteci’ kimliğine kavuşacak ve sigortaları 212 sayılı basın iş kanunu üzerinden yapılabilecek. Bu yasa çıkarıldığında internette oluşan bilgi kirliliği, gerçek dışı habercilik dönemi son bulacak. Merdiven altı diye tabir edilen internet gazeteciliği sona erecek, kurumsal internet medyaları oluşacak. Bir kişi tüm masrafları dahil maksimum 1.000 liraya bir site açarak kendi kendine habercilik yapmaya çalışıyor. Ne vergisi var ne başka bir masrafı. Diğer tarafta bir kurum şirket açmış, kirası var, vergisi var bir sürü gideri var ama diğer tarafla eşit gözüküyor.

KURUMLARDA AKREDİTASYON PROBLEMİ

Karşılaştığımız bir diğer sorun da, bazı organizasyonlarda internet gazetecilerinin yok sayılması. Az önce tiraj rakamlarını paylaştım. Yani kimin kimi yok saydığı tartışılır. Bunun da önüne geçilmesi gerekiyor. Biz BUİGDER olarak bu yasanın çıkması için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Başta Bursa Milletvekilleri olmak üzere Ankara’da temaslarımız olacak” ifadelerini kullandı. Demir, BUİGDER’in önümüzdeki dönem faaliyetleri ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Öncelikle internet haber editörlerinin eğitilmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü çoğu haber sitesi hızlı haber gireyim derken zaman zaman hatalar yapabiliyorlar. Bu konuda uzman kişilerle teknik ve mesleki eğitimler düzenleyeceğiz. Bunların yanı sıra derneğin itibarını, bilinirliğini ve gelirini yükseltmek için de çeşitli organizasyonlarımız olacak.”

Ekonomi Gazetesi

Kaynak ==> http://www.ekonomigazetesi.com/eg-ozel/mesut-demir-bursada-internet-sitelerinin-tiraji-gazetelerin-h14107.html

Kategori: Genel Haber ve Duyurular

Benzer Haberler:

İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) 4 yaşında İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) 4 yaşında
İletişim ve Medya Akademisi kursiyerleri sertifikalarını aldı İletişim ve Medya Akademisi kursiyerleri sertifikalarını aldı
İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) 3 yaşında İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) 3 yaşında
Bursa İGD, Basın İlan Kurumu Müdürü Ebubekir Günel’i ağırladı Bursa İGD, Basın İlan Kurumu Müdürü Ebubekir Günel’i ağırladı
© Bursa İnternet Gazetecileri Derneği. Tüm hakları saklıdır. XHTML / CSS Geçerli.
Design by Aelfric Lake.