AKİMED’den Bülent Arınç’a açık çağrı

Aktif İnternet Medyası Derneği (AKİMED) Başkanı Özcan Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın 2011 seçimlerinden hemen önce söz verdiği “İnternet Medyası Yasası”nın aradan geçen 1,5 yıla rağmen TBMM gündemine getirilememiş olmasını eleştirdi. Yasanın çıkmaması için büyük medya gruplarının arka planda baskı oluşturduğunu dile getiren Yazıcı, son günlerdeki “kağıt medya-internet medyası” tartışmalarına da dikkat çekerek, “Artık bu yasanın bir an önce çıkarılması zorunluluktur. Bülent Arınç’ın verdiği sözü yerine getirmesini ve baskılara boyun eğmemesini istiyoruz” dedi.

AKİMED Başkanı Özcan Yazıcı, yaklaşık 10 yıldır internet gazeteciliğinin ve medyasının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir gelişim gösterdiğini, ancak bu alanda faaliyet gösteren gazeteler ile çalışanların yaşadıkları sorunların siyasetçilerin ve Meclis’in dikkatini çekmeyi başaramadığını söyledi.

İnternet gazeteciliğinin gelişmesiyle yüzlerce haber sitesinin kurulduğunu ve bu alanda binlerle ifade edilebilecek sayıda gazetecinin geçimini sağladığını vurgulayan AKİMED Başkanı Yazıcı, buna karşılık yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak için Meclis’in ve iktidarın üzerine düşeni yapmadığını ifade etti.

YAZICI: İNTERNET GAZETECİLERİ KAÇ EKİM BEKLEYECEK?

2011 genel seçimlerinden önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın internet medyası temsilcilerine “Yasa taslağı hazır. Meclis açılır açılmaz ilk çıkarılacak yasalardan birisi bu olacak” demesine karşın, söz verilen ekim ayının üzerinden tam bir yıl geçtiğini, yeni bir ekim ayına gelindiğini ancak yasa taslağının Meclis’in gündemine bir türlü getirilemediğini söyledi.

Bülent Arınç’ın “Basın ilanı gelirlerinden internet medyası da yararlandırılacak” şeklindeki vaadinden sonra büyük medya gruplarının perde arkasında iktidara baskı yapmaya başladıklarını kaydeden Özcan Yazıcı, “İnternet medyasının gelirlerinin artma olasılığının belirmesi ve gelişimin daha hızlanacak olması basılı medya gruplarını rahatsız etti. Basılı medya temsilcilerinin son deklarasyonundan da anlaşılacağı üzere, teknolojik dönüşüme ayak uyduramayan, elde ettikleri imtiyazları kaybetmek istemeyen medya temsilcileri hızla gelişen internet medyasının önünün açılmasını istemiyorlar. Yasa taslağının geçmemesinin en büyük nedeni büyük medya sermayesi ve onların baskısına göğüs geremeyen iktidar temsilcileridir” dedi.

‘FİİLEN GAZETECİ AMA HUKUKEN DEĞİL’

İnternet gazetecilerinin hala Basın Yasası ve Basın İş Yasası’nda hukuksal bir karşılıklarının bulunmadığını, gazetecilik faaliyetinde bulunmalarına karşın yasaların onlara bu hakkı tanımadığını dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:

“Bugün Türk halkının en önemli haber alma kaynaklarından birisi haline gelen internet gazeteleri, yaşadıkları hukuksal, ekonomik zorluklara göğüs gererek yayınlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Buna karşılık daha nitelikli yayıncılık yapabilmeleri için siyasi iktidar tüm çağrılara rağmen gerekli desteği bu yayınlara vermiyor. Bilinmelidir ki, internet medyasıyla ilgili eğer bir takım sorunlar yaşanıyorsa, bunun en son sorumlusu bu yayınları gerçekleştiren gazetecilerdir.”

‘BASKI YERİNE YENİ MEDYAYA UYUM SAĞLAYIN’

İnternet gazeteciliğinin gelişmesiyle basılı medyanın hızla tiraj ve okur kaybetmeye başladığını, bunun gelirlerine de ister istemez yansıdığını söyleyen Özcan Yazıcı, şöyle devam etti:

“Büyük medya grupları yeni medya düzenine uyum sağlamak ve bu yönde dönüşüme yönelmek yerine, internet gazetelerini baskı altına alarak kaçınılmaz süreci durduracaklarını sanıyorlar. Bugün ‘haberlerimiz kopyalanıp internet gazetelerin de kullanılıyor’ diyerek tepki gösteren yayın gruplarının neredeyse tamamı, tıpkı internet medyası gibi belli başlı haber ajanslarından aldıkları haber ve fotoğrafları kullanıyorlar. Bugün çıkardıkları gürültünün gazetecilik anlamında ne yazık ki karşılığı çok sınırlı. Muhabir ve haberci kadrolarını daraltan, bu kadroları kötü koşullarda çalıştıran bu gruplar internet medyasının daha da hızlı biçimde büyümesinden ürküyor.”

Yazıcı, yaşanan sorunların daha da büyümemesi ve karmaşık bir hal almaması için, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a “İnternet medyası yasa taslağının bir an önce Meclis gündemine alınması ve baskılara boyun eğmeden yasalaştırılması” çağrısında bulundu.

Kategori: Genel Haber ve Duyurular Tags: ,

Benzer Haberler:

AKİMED 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi AKİMED 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi

Yorum Yazın

Yorum Gönder

© Bursa İnternet Gazetecileri Derneği. Tüm hakları saklıdır. XHTML / CSS Geçerli.
Design by Aelfric Lake.